Onderzoek financiering hele grote monumenten

Het Nationaal Restauratiefonds heeft ons opdracht gegeven te onderzoeken hoe we financiële ruimte kunnen bieden voor zeer grote monumentale complexen. Het bestaande instrumentarium van subsidies en leningen biedt voor de meeste monumenten genoeg ruimte. Wel ziet het NRF dat er een groeiende vraag is naar ondersteuning bij grote complex die meestal een langjarige doorlooptijd hebben. En die doorlooptijd leidt weer tot onzekerheden en risico’s bij investeerders of banken.

Voorbeelden zijn de Meelfabriek in Leiden waar al tien jaar gebouwd wordt. Of de van Gendthallen in Amsterdam waar restauratie en verduurzaming hand in hand gaan. Prachtige projecten met een geheel eigen uitdaging qua financiering. In april ronden we ons onderzoek af en presenteren dat aan het NRF.

Rapportage onderzoek financiering zeer grote monumenten en complexen (rijksmonumenten)

In opdracht van het restauratiefonds hebben wij onderzoek gedaan naar de mate waarin het huidige instrumentarium aangepast kan worden om aan de vraag voor zeer grote complexere herbestemmingen te voldoen of dat een nieuw financieringsproduct wenselijk is. Dit onderzoek is in mei 2024 afgerond.

De van Gendthallen in Amsterdam waar restauratie en verduurzaming hand in hand gaan.
De Meelfabriek in Leiden

Dit prachtige project in de Leidse binnenstad vergt een hele lange adem. De eigenaar, Ab van der Wiel, stopt zijn ziel en zaligheid in de restauratie en herontwikkeling van deze oude fabriek. Omdat het zo’n mooi project is, helpen we Ab op vriendschappelijke basis als hij tegen een erfgoedvraag aanloopt. En dat gebeurt regelmatig. 

Meer berichten

Huis Doorn, interieur en verduurzaming

Echt een leuke opdracht in een bijzondere plek. Een prachtig museum dat de merkwaardige geschiedenis van de Duitse keizer in Nederland laat zien. Het museum staat voor de vraag hoe het bijzondere interieur te restaureren en tegelijk de verduurzamingsopgave te realiseren.